"Het juiste moment om te ontspannen is wanneer je daar geen tijd voor hebt"

Massage is de praktijk van het toepassen van gestructureerde of ongestructureerde druk, spanning, beweging, of trilling – manueel of met mechanische hulp – op de zachte weefsels van het lichaam, met inbegrip van de huid, spieren, bindweefsel, pezen, ligamenten, gewrichten, lymfevaten, organen van het maag-darmstelsel en reproductief systeem, ter verhoging van enigerlei aspect van het welzijn van degene die wordt gemasseerd. Dit kan met of zonder massageolie worden gedaan.

bron: www.wikipedia.com

Massage is het manipuleren van lichaamsweefsel door dit te strelen, te wrijven, te kneden of te bekloppen. Het helpt bij het ontspannen en het wegnemen van de spanning en het stimuleert de bloedcirculatie in het weefsel en de spieren.

bron: www.menselijk-lichaam.com

 

Hierboven staan twee definities van massage, maar wat betekend massage voor jou?

We hebben het allemaal wel eens gehoord: om voor een ander te kunnen zorgen, moet je er eerst voor jezelf zijn. Waarom is het dan zo moeilijk, jezelf op de eerste plek zetten? We vinden aandacht voor onszelf al snel egoïstisch. Zelfs als we uitgeput zijn en diepe rust nodig hebben, dan blijven we doorgaan. Zo rennen we door, zorgen we dat iedereen om ons heen tevreden is en voelen we ons schuldig als we een momentje voor onszelf pakken.

Vaak zijn we bang voor de mening van onze omgeving. De omgeving keurt het af en daarom doen we het vaak niet. Terwijl eigenlijk de zorg voor jezelf iets vanzelfsprekends zou moeten zijn. Als we zelf uitgerust zijn en ons fit voelen kunnen we veel meer voor een ander betekenen. Als je 's nachts weer goed slaapt, in plaats van de slaap niet kunt pakken door pijn of stress, kun je de dag veel beter aan.

Mijn tip: Luister naar je lichaam en zorg voor jezelf.