Cadeautje van ons!

Wie zijn jullie?

Wij zijn Jesper en Inge Soetens. Op 09 oktober 2017, na een zwangerschap van 30 weken en 4 dagen, zijn wij de trotse ouders geworden van Mare (1450 gram) en Xemm (1600 gram).

Prematuur… wat heftig!

Ja, meteen bij de geboorte worden we geconfronteerd met de risico’s van een zwangerschap van 30 weken en 4 dagen. De kindjes zijn erg klein en fragiel. Er staat een half ziekenhuis aan medici klaar om onze minitweeling op te vangen en eerste hulp te bieden. Voor elk kindje een kinderarts, assistent, assistent van de assistent en meerdere gynaecologen die gedurende de bevalling hun hoofd om de deur steken. Daarnaast ook nog het team wat de bevalling begeleidt. Je kunt je vast indenken dat het een drukte van jewelste was op onze kamer om ervoor te zorgen dat Mare en Xemm een zo goed mogelijke start zouden hebben.

 

Deze start leek echter niets op het romantische beeld waarbij de ouders meteen lekker kunnen knuffelen met het nieuwe gezinslid (in ons geval leden). Geboorte, navelstreng doorknippen en lekker knuffelen; zo ziet het er in de meest scenario’s uit. Bij ons lag dat even anders. Geboorte, navelstreng zo snel mogelijk doorknippen zodat het onderzoek kan beginnen. Meteen na de eerste check worden ze naar de NICU gebracht. NICU, de Neonatale Intensive Care Unit oftewel de IC voor baby’s. Hier liggen Mare en Xemm de eerste weken van hun leventje te hopen dat er zo weinig mogelijk complicaties voordoen na de vroeggeboorte. Wij als kersverse ouders verbleven in het Ronald McDonaldhuis. Lekker dichtbij onze dappere tweeling.

Buidelen?

Op de NICU in Veldhoven wordt veel onderzoek gedaan naar hoe ze alle kindjes op zo’n natuurlijke, stressvrije manier kunnen laten starten op deze wereld. Je kunt je voorstellen hoeveel stressmomenten een kindje heeft wanneer ze vast zitten met alle snoertjes, kabeltjes en andere toeters en bellen. Om de hechting, het herstel en de ontwikkeling te bevorderen mag je je kindje buidelen op de NICU. Tijdens het buidelen zorg je ervoor dat er huid op huid contact is, dit wordt gedaan door je kindje in een buidelvest lekker op je blote borst te leggen. Een heerlijke manier om kennis te maken met hen.  Je kunt zoveel en zolang buidelen als je wilt. Uit alle onderzoeken is gebleken dat dit de hechting tussen kindjes en ouders verbetert. Het mes snijdt dus aan 2 kanten; de kindjes wennen aan papa en mama en papa en mama kunnen ook in de penibele situatie van de NICU lekker knuffelen met hun kindjes. Zo ontstaat er, ondanks de vervelende situatie, toch heerlijke quality time. Wij hadden het geluk dat we 2 kindjes hadden, zodat papa en mama altijd tegelijk konden buidelen.

 

En toen mochten jullie met zijn viertjes naar huis, hoe ging dat?

Op 23 november, na 6 weken in het ziekenhuis, kwamen we met Mare en Xemm thuis en was het buidelen voorbij. Dit vonden we op dat moment echt vervelend, omdat we erg gehecht waren aan deze één op één momentjes met onze kindjes. Thuis is het door de hectiek van de dag toch wat lastiger om die buidelmomenten vast te houden, ondanks ons goede voornemen om dit lang te blijven doen.  We zijn toen op zoek gegaan naar iets wat het buidelen enigszins kon vervangen. En we kunnen met recht zeggen dat dit is gelukt. In mei 2018 hebben we contact opgenomen met  Karin van Praktijk Ka. Zij heeft ons, tijdens een informatief consult, de verschillende manieren van dragen laten zien.

Ja ik weet nog dat ik jullie al had gesproken tijdens de samen zwanger avond in het MMC Veldhoven, zwanger van een tweeling en juist een papa die zo graag met een doek wilde dragen!

Ja, Jesper was eigenlijk heel geïnteresseerd in het dragen met een doek, maar heeft uiteindelijk, net als Inge, ook voor een draagzak gekozen. Hij is voor de Tula FreeToGrow gegaan en Inge voor de MeiTai van Fräulein Hübsch. Vanuit de voorgeschiedenis van het buidelen vonden wij het erg fijn om de kindjes dicht bij ons te hebben. De nabijheid die je dan hebt, voelt, ondanks dat er een laag kleding tussen ons en de kindjes zat, hetzelfde als tijdens het buidelen.

 

We hebben de draagzakken veel gebruikt tijdens het wandelen, maar ook gewoon in en rondom ons huis. En dan niet alleen als er een kindje onrustig was, maar ook gewoon als we iets in het huishouden deden. Lekker een kindje tegen je aan stofzuigt toch echt een stuk fijner kunnen wij vertellen.. Ook bij het wandelen was dit zo. Je kunt een kindje in de bak van een wandelwagen laten slapen, maar wat is er nou fijner dan dat je met een kindje door het dorp wandelt en je kindje lekker tegen je aan ligt te slapen. Of terwijl jij lekker een kopje koffie drinkt op een terras, jouw baby lekker een dutje ligt te doen.. Daar kan helemaal niets tegenop. Vandaar dat wij ook tegen iedereen zullen zeggen, ga je kindje lekker dragen in plaats van hem of haar in een wandelwagen leggen. Het nabijheidsgevoel dat je daardoor krijgt is in onze ogen zo intens, als je er eenmaal aan gewend bent, wil je er nooit meer vanaf!

En nu zijn Mare en Xemm alweer 2 jaar!

Ja en we dragen nu eigenlijk niet meer met de draagzakken. Mare en Xemm lopen nu en willen graag zo de wereld ontdekken! Maar de zakken zijn nog in perfecte conditie.Wij gunnen het dan ook andere ouders om kennis te maken met deze, voor ons, geweldige ervaring. Helaas is niet iedereen bij machte om een draagzak aan te schaffen.

Cadeautje!

Samen met Karin van Praktijk Ka willen we dan ook onze draagzakken cadeau geven aan ouders die het financieel niet heel breed hebben. Dus ben jij, of ken jij iemand die een van deze draagzakken heel goed kan gebruiken stuur dan een prive berichtje  aan Praktijk Ka op facebook. Jesper, Inge en Karin zullen gezamenlijk een keuze maken en contact opnemen met degenen die de draagzakken krijgen.

Beide draagzakken kunnen gebruikt worden vanaf kledingmaat 56/62.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *